Data publikacji : 2025-10-15

Terminologia produkcji sera od łąki do mleka: terminologiczne dziedzictwo produkcji sera Comté w świetle ekoterminologii

Abstrakt

Niniejszy artykuł przedstawia innowacyjne podejście metodologiczne do terminologii w branży produkcji sera Comté we Francji, autorzy opierają się na niestandaryzowanych danych, których zakres jest definiowany w podejściu etno-dyskursywnym danej branży. Podejście to stanowi podstawę ekoterminologii, właściwej dla dziedziny rolno-spożywczej. Celem jest zaproponowanie wstępnego badania rozpoznawczego z wykorzystaniem tego podejścia metodologicznego. Zostało ono przeprowadzone na bazie korpusu ukierunkowanego na wcześniejszą fazę produkcji Comté, tj. fazę produkcji mleka. Wyniki analizy pokazują, że terminologia używana przez rolników ma z pewnością charakter specjalistyczny, ale przede wszystkim jest naznaczona bardziej ogólnymi wzorcami dyskursu odzwierciedlającymi ich świadomość społeczną.

Słowa kluczowe:

terminologia rolnicza, analiza dyskursu, ekoterminologia, materiały audiowizualne dotyczące łąk



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share


Roczniki Humanistyczne · ISSN 0035-7707 | eISSN 2544-5200 | DOI: 10.18290/rh
© Towarzystwo Naukowe KUL & Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II – Wydział Nauk Humanistycznych


Artykuły w czasopiśmie dostępne są na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe (CC BY-NC-ND 4.0)